تاریخ : پنج شنبه, ۲۷ اردیبهشت , ۱۴۰۳ Thursday, 16 May , 2024

«گرگشو» جشن نیمه رمضان در کنگان

  • کد خبر : 4394
  • 10 خرداد 1397 - 9:01
«گرگشو» جشن نیمه رمضان در کنگان

شب پانزدهم ماه رمضان«میلاد امام حسن مجتبی (ع)» برای کودکان جنوب استان بوشهر از جمله بندر کنگان با یک خاطره همراه است و در این شب آیین گرگشو برگزار می‌کنند.

به گزارش امواج نیوز، کلمه ی گِرگِشو تغیر یافته‌ کلمه گره گشاست که گویا نخستین بار حضرت زهرا به یُمن تولد اولین فرزند خود یعنی امام حسن، با پخش شیرینی میان کودکان همسایه و محله، خوشحالی خود را با آنها قسمت کرد.
یکی از ویژگی های برجسته امام حسن مجتبی بخشندگی آن بزرگوار بوده به طوری مشهور است سه بار بخش عظیمی از دارایی های خود را به نیازمندان بخشید. برای گرامیداشت میلاد همچو انسان بخشنده ای باید کاری کرد که آن ویژگی برجسته به یاد بیاید و گرامی داشته شود و در جامعه بماند و گسترش یابد.
هر کس که گرهی در زندگی دارد و می خواهد با توسل به حضرت امام حسن علیه السلام آن گره باز شود نذر می کند که در شب میلاد آن امام بزرگوار هدایایی را به بچه ها ببخشد.
قدیمی‌های بندر به ویژه دشتی‌ها بر این باورند بخششی که در این شب صورت می‌گیرد، باعث افزایش رزق و روزی مردم می‌شود.
خانواده از چند شب قبل برای بچه‌ها کیسه‌هایی آماده می‌کنند که به کیسه گرگشویی معروف هستند. این کیسه‌ها غالبا پارچه‌ای هستند و به نیم متر هم نمی‌رسند.
شب پانزدهم بعد از افطاری سر وصدای بچه‌ها، کوچه‌های شهر را در بر می‌گیرد. آنها شادی کنان می‌دوند و در خانه‌ها را می‌کوبند و فریاد می‌زنند «گرگشو گرگشو ……».‏
خانواده‌های کنگانی هم که به این رسم دیرین آگاهی دارند از پیش وسایل این آیین را آماده کرده اند. آنها معمولا ذرت را بو می‌دهند و در قابلمه‌ای بزرگ با تخمه و آجیل پر می‌کنند و آنها را با هم قاطی می‌کنند. بعضی هم شیرینی و شکلات آماده را در سینی می‌ریزند.
خیلی‌ها که فرصت چنین کارهایی را نداشته‌اند کیسه آماده پفک، بیسکویت یا کاکائو و ژله را در آخرین لحظه از سوپرمارکتی‌ها می‌گیرند.
برخی از خانواده‌ها هم که امسال صاحب نخستین فرزند خود شده اند، به شکل پرشورتری با جشن کودکان همراه می‌شوند و محتویات پذیرایی و چند قلم خوراکی مانند کشمش، نخود، نقل، نبات، پسته، بادام و انجیر را در کیسه‌های کوچکی ریخته و برای پذیرایی از کودکان آماده می‌شوند.
” خونه گچی، پرهمه‌چی ” وقتی بچه‌ها درِ خانه‌ها را می‌کوبند و فریاد گرگشو گرگشو سر می‌دهند، در‌ها آغوش خود را برای آنها باز می‌کنند و از کودکان پذیرایی می‌شود. سپس کودکان به صورت دسته‌ای در گوشه‌ای در انتظار آخرین نفر می‌مانند تا با هم برای سپاس شعار دهند: «خونه گچی، پر همه چی».‏
بچه‌ها شادی کنان چه دست خالی چه دست پر،خانه به خانه و کوچه به کوچه می‌دوند تا سهم گرگشوی خود را بستانند.
این مراسم تا ساعتی نزدیک به نیمه شب پانزدهم ماه رمضان ادامه دارد.
به هر حال بچه‌ها وقتی به خانه خود باز می‌گردند، سفره‌ای را پهن و خوراکی‌ها را جدا و اغلب بین اعضای خانواده تقسیم می‌کنند. آنها گرگشوی خود را برای بقیه روزها نگه می‌دارند و با آنها تا مدت‌ها پز می‌دهند.

لینک کوتاه : http://amvajkhabar.ir/?p=4394

ثبت دیدگاه

  1. اصلا هم به این معنی نیست که شمامیگید .اسم اصلیش گرگیعان هست واین مراسم سالهای سال هست که در کشورهای عربی برگزار میشه وجنوب کشور هم چون با اون کشورها خیلی رفت وآمد دارن حتی رسم ورسوماتشون هم مشترکه . واین رسم درهریک از کشورهای عربی یه اسمی داره . کویت :گرگیعان . بحرین :گرگاعون قطر :گرنگعو عمان :گرنگشو

  2. اتفاقا به همین معنی هستش
    بهتره از مردم همین دیار سوال کنید تا به راحتی به پاسخ سوالتون برسین

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت امواج نیوز منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.